Le “Club des Bruxellois”

______________________________________

Zinneke, un “Club des Bruxellois”, vient de faire son apparition sur Facebook.
Un lieu de rencontre virtuel pour les Bruxellois engagés pour l’avenir de leur ville et détachés
de leurs différences politiques, sociales et linguistiques.

L’idée était dans l’air depuis longtemps, mais toutes les questions autour de l’identité bruxelloise ont rendu sa naissance plus urgente. Zinneke doit donner une plus grande visibilité à ce mouvement transversal.

Geert Cochez est parmi les initiateurs et ses nombreux amis Bruxellois néerlandophones l’ont rapidement suivi. La forme et l’action ne sont pas encore définitives et vont évoluer avec l’inscription de “nouveaux amis”. Les vôtres ?

Mais allez plutôt voir sur http://www.zinneke.org

———————

Club des Bruxellois
Forum voor positieve stedelingen

door LV © brusselnieuws.be – 08/11/2013

Op Facebook bestaat sinds kort een Club des Bruxellois, bedoeld voor positief ingestelde Brusselaars die vooruit willen met hun stad. “Een tegengewicht voor de minderheid die het niet goed voor heeft met Brussel, maar wel telkens de kranten haalt.”
De filosofie achter de Zinnekeparade als basis

De groep is geen rechtstreekse reactie op de Brusselkeuze van N-VA maar gaat wel uit van een tegengestelde visie op Brussel, die van de kosmopolitische mengelmoes. “Het is een gelukkig toeval dat een dag na onze lancering op Facebook de N-VA met haar plan kwam”, zegt initiatiefnemer Geert Cochez aan brusselnieuws.be.

“Het idee voor een Club des Bruxellois sluimerde al langer maar kreeg nu vorm naar aanleiding van enkele recente artikels over de Brusselse identiteit of Bruxellitude. Het Brusselgevoel suddert eigenlijk al sinds Brussel 2000 maar sinds het optreden van Stromae op het feest van de Franse Gemeenschap is er meer aandacht voor.”

De club moet een forum zijn waar positieve ideeën, artikels en activiteiten verspreid worden. “Het is een virtuele ontmoetingsplaats voor mensen die geloven dat Brussel het potentieel heeft om een levendige, duurzame en sociaal inclusieve, kosmopolitische hoofdstad van Europa te zijn. We willen ook burgerzin en respect promoten, respect voor buren, wijk en stad. Een tegengewicht voor de minderheid die het niet goed voor heeft met Brussel, maar wel telkens de kranten haalt.”

Ook wil men Brusselaars verenigen, los van alle sociale, politieke of communautaire verschillen. De Facebookgroep bereikt in eerste instantie echter vooral een kern van geëngageerde Nederlandstaligen. “Dat is een beetje de beperking van Facebook, mijn netwerk is in de eerste plaats Nederlandstalig”, zegt Cochez, die coördinator is van de Brussels Academy. “De groep is echter maar een eerste aanzet. Het initiatief zou moeten uitgroeien tot iets anders.”

Zinneke
Welke vorm de club zou moeten aannemen is echter nog niet duidelijk. “We zouden kunnen communiceren met een ledentijdschrift, activiteiten organiseren, inhaken op andere evenementen, een imago hebben, leden dingen laten doen, een groepsgevoel creëren… Vandaag komt Zinneke het dichtst in de buurt. Iedereen die meewerkt aan Zinneke vormt samen een netwerk. Maar Zinneke geeft nog geen rol aan de vele sympathisanten van de Zinnekeparade en -gedachte. Het moet meer zijn dan één dag om de twee jaar.”

“Eer zijn natuurlijk al heel veel initiatieven die werk maken van een beter Brussel, maar die zijn meestal sectorieel, thematisch of tijdelijk”, aldus nog Cochez. ‘Er bestaat niets dat al die inzet structureel en grensoverschrijdend aan elkaar lijmt en als geheel zichtbaar maakt. Ik droom van een Club des Bruxellois die die functie kan vervullen.”

Laisser un commentaire

Ce site utilise Akismet pour réduire les indésirables. En savoir plus sur comment les données de vos commentaires sont utilisées.