Un rassemblement historique

___________________________________________________________________________________________________
“La scission entre partis FR et NL n’est plus de notre temps dans notre capitale”
“De opdeling tussen VL en FR partijen is niet meer van deze tijd voor onze hoofdstad”
C’est Wouter Van Besien de Groen qui l’affirme dans De Morgen d’hier.

A la l’exception de Pro Bruxsel et du PTB, les partis politiques ont toujours été réticents à ce rassemblement des listes au-delà des langues que nous préconisons à Bruxelles. La scission de BHV a remis la question à l’ordre du jour et Ecolo/Groen viennent de franchir le pas. Un pas important qui préfigure une Belgique à 4 Régions.

Philippe Van Parijs n’hésite pas à le qualifier : ” d’aussi important que l’a été pour le passage de la Belgique unitaire à la Belgique bi-communautaire la première présentation séparée du CVP et du PSC lors des élections législatives de novembre 1971…”

——-

Groen en Ecolo samen naar kiezer in Brussel in 2014
Bewerkt door: redactie − 25/10/13, 01u27 − Bron: Belga

Groen en Ecolo zullen bij de federale verkiezingen van 2014 een gezamenlijke lijst indienen in Brussel. Groen krijgt daarbij de derde plaats op de lijst. Mogelijk komt er op die manier toch een Nederlandstalige Brusselse vertegenwoordiger in de Kamer. Dat zegt Groen-voorzitter Wouter Van Besien. Hij ziet in de gezamenlijke lijst een bewijs van de goede samenwerking tussen beide groene partijen.

Door de afspraken in het Vlinderakkoord wordt het voor Nederlandstalige partijen afzonderlijk quasi onmogelijk om in de nieuwe kieskring Brussel nog een verkozene voor het federale parlement binnen te halen. Groen hoopt toch nog een Nederlandstalige Brusselse vertegenwoordiger in de Kamer te krijgen door samen met de Franstalige collega’s van Ecolo een lijst in te dienen. De eerste twee plaatsen op die lijst gaan naar Ecolo, de derde plaats is voor Groen.Twee zetels
Met een gelijkaardig resultaat als tijdens de federale verkiezingen van 2010 zou Ecolo alleen in Brussel twee van de vijftien zetels in de Kamer behalen, terwijl een derde zetel ver weg is. “De bijna 7.500 stemmen die Groen toevoegt, kunnen zorgen voor een derde zetel voor de groenen voor Brussel in het federale parlement”, luidt de redenering.Nauwe samenwerking
Voorzitter Van Besien wijst op de jarenlange nauwe samenwerking tussen Groen en Ecolo. “Samen staan we sterker. Door in overleg en eensgezind te werk te gaan, kunnen we meer afdwingen dan wat we alleen zouden kunnen bereiken”, aldus Van Besien.

Laisser un commentaire

Ce site utilise Akismet pour réduire les indésirables. En savoir plus sur comment les données de vos commentaires sont utilisées.