Réactions des personnes proches du  » Nouveau Mouvement Bruxellois « 

__________________________________________________________

Le projet lancé par la N-VA aura au moins le mérite de pousser chacun à sortir du bois et à prendre position.
A Bruxelles les réactions sont unanimes côté NL comme FR, à l’exception de Brigitte Grouwels qui semble ne contester que la disparition de la VGC et s’accommoder de l’apartheid.
Parmi les nombreuses réactions, après celles d’Alain Maskens, nous épinglons celles d’autres personnes proches du « Nouveau Mouvement Bruxellois ».
 
Yvan Vandenbergh
* Henri Goldman sur son blog
en analyse les conséquences et nous invite aussi à balayer devant notre porte
* Philippe Van Parijs dans De Standaard
 « De Brusselkeuze vertrekt van een totaal achterhaald idee », zegt filosoof Philippe Van Parijs in De Standaard. « De jongste tien jaar is het Brussels Gewest enorm geëvolueerd: er is al lang geen sprake meer van een tweedeling Franstaligen versus Nederlanstaligen. Brusselaars zijn niet het ene of het andere en willen dan ook niet kiezen. De partij ziet niet genoeg in wat er in Brussel leeft. »
« Ook het cobeheer doet Van Parijs af als onzin. « De gedeelde soevereiniteit is totaal achterhaald. Het zou voortdurend tot blokkeringen leiden. De tijd van de kolonisatie is voorbij. »
« Van Parijs ziet wel marge voor institutionele vereenvoudiging. « De fusie van de negentien gemeenten is geen absurd idee. Naar analogie met Wenen en Berlijn pleit ik voor één grote hoofdstad, die tegelijkertijd deelstaat is en waarbij de nabijheid gegarandeerd wordt door districten. »
 
*Eric Corijn dans le même journal
Professor-emeritus Eric Corijn noemt de N-VA-voorstellen « radicaal, ondemocratisch, antistedelijk en 19de eeuws. Er wordt totaal geen rekening gehouden met de realiteit, namelijk dat Brussel vandaag een kosmopolitische plek is waar meer dan de helft van de inwoners niet van Belgische afkomst is. Je kan die niet in tweeën delen. De Brusselaars zullen zich verzetten. »

Laisser un commentaire

Ce site utilise Akismet pour réduire les indésirables. En savoir plus sur comment les données de vos commentaires sont utilisées.